Rustikt Italienskt

Italienska Restauranger - Delikatesser

Det finns få saker som kan göra att livet känns så underbart som en riktigt ordentlig italiensk restaurang. Det ska helst vara en restaurang som drivs av riktiga italienare och som är familjeägd då dessa oftast är de allra bästa. De kan ibland dock vara svåra att hitta. Bor man i en storstad kan det oftast finnas små trevliga italienska restauranger som man bör besöka. Men om man bor på en mindre ort kan det nästintill vara omöjligt att hitta en sådan.

Vad ska en italiensk restaurang ha för att vara bra?

Först och främst ska det vara en riktig italiensk restaurang. Det ska alltså inte vara en restaurang som erbjuder italienskt och liknande då dessa sällan är bra. Det finns ett uttryck som kan appliceras och det är för många kockar ger en dålig soppa. Det är lite samma princip när man blandar olika matkulturer. Det brukar sällan bli bra och det gäller även om det är två matkulturer som är väldigt lika varandra. Det bästa är alltid att gå till en restaurang som enbart serverar en typ av mat, för då brukar de vara väldigt duktiga på just den typen. Att gå till en sushirestaurang och beställa en pizza brukar inte vara så lyckat., men givetvis finns det undantag.

Det ska gärna vara en liten familjeägd restaurang där det inte får plats så många kunder och där det faktiskt tar lite tid att få maten serverad. Det kan ibland kännas jobbigt eller stressande att det tar tid men det är ofta ett tecken på att maten inte är gjord för flera timmar sedan och att ni sedan får äta uppvärmd mat. Det är alltid bättre att maten tar lite längre tid än att det går för fort. Dessutom hinner ni sitta i lugn och ro och insupa atmosfären, kanske prata med ägaren eller personalen på restaurangen och dricka ett gott glas vin före maten.

Italienska köket

Det här är säkert väldigt subjektivt men det som en italiensk restaurang måste ha för att kännas autentisk är att de ställer fram nybakat bröd. Gärna tillsammans med olivolja och havssalt då det är ett vanligt sätt att äta bröd på i Italien. Olivoljan och havssaltet kombinerat med nybakat bröd är fantastiskt och är det rätta sättet att äta bröd på en italiensk restaurang.

De ska även ha en meny som inte omfattar allt för många rätter då det sällan är ett bra tecken. En riktig familjeägd restaurang har oftast bara ett par rätter som de erbjuder, som då oftast är otroliga goda och välgjorda. Så välj hellre en restaurang med en mindre meny än en restaurang med en meny på 20 sidor. En riktig italiensk restaurang erbjuder alltid italienskt vin och ofta kan det vara ett tips på att beställa in husets vin. Om det är gott är det ett väldigt bra tecken på att restaurangen är i toppklass.

Att tänka på när man beställer på en italiensk restaurang

Det här skiljer sig självklart lite mellan de olika restaurangerna. Till att börja med är pasta inte en huvudrätt i Italien utan är en förrätt. Kött serveras sällan med något sidotillbehör, utan man äter först pastan och sedan äter man kött eller fisk. Möjligen kan man få sås till köttet eller fisken men det är sällan som de serveras med potatis eller pommes frites som ofta i Sverige. Det behöver inte betyda att det är en dålig italiensk restaurang om de gör det utan lokala seder och traditioner kan förekomma. Ursprungligen är det dock inte så man äter kött och fisk i Italien. Därför kan pastarätterna ibland vara rätt små då de enbart är en förrätt. Numera finns det till och med restauranger i Italien som erbjuder pasta som huvudrätt även om det fortfarande är mer för turister än lokalbefolkningen.